Eurovaalit 2019: Talous

Julkaistu Eurooppanuorten Tähti-mediassa 18.4.2019.

Eurooppanuorten asiantuntija- ja järjestömedia Tähdistön eurovaalisarja jatkuu läpi vaalikevään! Joka torstai haastamme kaksi kevään eurovaaliehdokasta kommentoimaan yhtä tällä hetkellä EU-keskustelussa vallitsevaa teemaa. Tällä viikolla taloudesta  kirjoittavat Tuulia Pitkänen (SDP) ja Tuomas Tikkanen (Kokoomus).

Tuulia Pitkänen, SDP

”EU-maiden taloudellinen yhteistyö on reilun puolen vuosisadan aikana tuottanut ennennäkemättömän määrän hyvinvointia, talouskasvua, liikkuvuutta, elintason nousua ja köyhyyden vähentymistä. Se on myös mahdollistanut EU:n kasvun yhdeksi maapallon suurimmista demokraattisesti hallituista ja johdetusta poliittisista voimista, jonka tekemät päätökset vaikuttavat niin suoraan kuin välillisestikin miljardien ihmisten elämään.

Taloudellinen yhteistyö voidaan nähdä eri jäsenmaiden rationaalisena liimana, tapana saada eri yhteiskuntien eri toimijat ja poliittiset puolueet kannattamaan ylikansallisuutta ja liikkuvuutta – jos ei ideologian ja internationalismin, niin ainakin suoran taloudellisen kasvun vuoksi.

Viime vuosien kehitys on kuitenkin nostanut yhä terävämmin esiin sen, miten pelkkä taloudellisten rajojen avaaminen ei riitä kansakuntien yhdentymiseen ja kansallisvaltioiden henkisten, kulttuurillisten ja taloudellisten rajojen murtumiseen. Taloudelliseen yhteistyöhön on kautta EU:n historian liitetty kovia odotuksia sisältäviä positiivisia sivuvaikutuksia kuten demokratiaa ja sosiaalista koheesiota, joiden toteutuminen näyttää nyt ensimmäistä kertaa olevan kyseenalaista.

Uutiset muun muassa Unkarin ja Puolan huolestuttavasta autoritäärisyydestä, kyseenalaisista vaaleista, median rajoittamisesta, perusihmisikeuksien kuten aborttien polkemisesta ja kansalaisjärjestöjen vainosta osoittavat, että markkinatalous ei aina vedä perässään demokratiaa. Vuoden 2004  laajentumishankkeeseen liitetyt toiveet paitsi taloudellisesta, myös demokratiakulttuuriin ja vapaaseen oikeusvaltioon liittyvästä koheesiosta ja kehitystä osoittautuvat hitaasti turhiksi, joka näyttää tänä keväänä johtavan Unionin purkautumista kannattavien voimien nousuun. Se tarkoittaa myös sitä, että EU:n tulee katsoa peiliin. Unioni ei saa luopua arvoistaan näin helposti vain taloudellisen yhteistyön nimissä, tai saamme pian sanoa hyvästit koko eurooppalaiselle projektille.

Taloudellinen yhteistyö ja integraatio on siis tärkeää, mutta se voi selvitä vain tiukassa symbioosissa oikeusvaltiovaatimusten, demokratian ja sosiaalisen ulottuvuuden kanssa.

Euroopan parlamentin jäsenenä edistäisin nimenomaan näiden elementtien sitomista taloudellisen integraation hyötyjen mittaamiseen. Vain kasvun ja markkinavoiman ei tule määrittää sitä, katsotaanko unionin toimet onnistuneiksi.

Kaikessa työssä tarvitaan sosiaalisia, ilmastoon liittyviä ja demokratiakehitykseen katsovia mittareita, jotka ovat samalla viivalla taloudellisen menestyksen kanssa. Vain näin voidaan myös taloudellinen yhteistyö pelastaa ja säilyttää.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s