Ylikansalliset listat?

Lauantaina Brysselissä järjestetään demokratiafestivaaliksi tituleerattu Jubel Festival, jota on kuvailtu jonkilaiseksi EU-poliittiseksi versioksi meille tutummista SuomiAreenasta ja Almedalenista. Bryssel-kuplan lempipodcast POLITICO EU Confidential piirteli viimeisimmässä jaksossaan suuria odotuksia tapahtumalle, mutta katsotaanpa nyt vielä kuinka monta kaikkien poliitikkojen kaipaamaa tavallista kansalaista europarlamentin takana olevaan Leopoldin puistoon eksyy.

Joka tapauksessa minut on kutsuttu lauantaina päälavalle debatoimaan ylikansallisista listoista eli siitä, pitäisikö EU-vaaleihin voida asettaa ehdokaslistoja joiden ehdokkailla olisi sama poliittinen visio mutta eri kotimaa. Ajatuksenahan ylikansalliset listat avaavat jännittäviä mahdollisuuksia. Istutaanhan EU-parlamentissa joka tapauksessa poliittisissa ryhmissä eikä kansallisissa kokoonpanoissa. Periaatteessa asetelma voisi tuoda suomalaisille mahdollisuuden äänestää vaikkapa feminististä listaa, jota ei kotimaassa saataisi perustettua. Toisaalta taas eurooppalainen kampanja, jossa kohderyhmänä on 500 miljardia ihmistä (eli sata kertaa suomen väkiluku) tuntuu vähän liikaa ameriikan meiningiltä, jossa politiikka on suureksi osaksi rahaa ja multimiljardibisnestä.

Ongelmahan tällaisista spekulatiivisista ratkaisuista keskusteltaessa on sama kuin perustuloväittelyissä. Hankalaa väitellä, kun kaikki tarkoittavat samalla sanalla vähän eri asiaa.

Joka tapauksessa selvää on, että suurin osa äänestäjistä ei äänestä EU-vaaleissa kumminkaan ketään. Ihan sama, onko listoilla mikkihiiriä vai pohjoimainen sosialidemokraattinen allianssi, jää äänestysprosentti jäätävän alhaiseksi kerta toisensa jälkeen.

Kerään hyviä ideoita instagramissa lauantain debattiin saakka. Pari ihan hyvää ajatusta sieltä on jo tullutkin, jote kirjoita säkin mulle jos haluat nostaa jonkun näkökulman! Miksi listat, miksi ei? Linkki IG-profiiliin sivun alareunassa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s