Kellot vai naiset?

Rauha, nuorisotyöttömyys, kreikka, talous, kauppa, maahanmuutto, globaalipolitiikka, brexit, euro, ulkopolitiikka, afrikka, äärioikeisto ja herranjumala kellojen siirto.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean Claude Junckerilla oli tänään sanottavaa, kun hän piti odotetun ja kautensa viimeisen State of the Union -puheensa. Puheessaan Junckerilla oli esittää kantoja laajoihin kokonaisuuksiin aina Afrikasta nuorisotyöttämyyteen ja EU:hun rauhanprojektina. Kiinnostavaa on kuitenkin ennen kaikkea se mitä Juncker ei tuo puheessaan esiin.

Esimerkiksi naisten aseman näkökulmasta hommat ovat euroopassa menossa – pardon my french – ihan päin hittoa.

Kesäkuisen Euroopan Parlamentin FEMM-valiokunnan tilaaman riippumattoman raportin valossa naisten oikeudet ovat kärsineet massiivisesti. Talouskriisi hoidettiin leikkaamalla naisten palkoista miehiä enemmän ja kiristämällä naisten käyttämät julkiset palvelut entistäkin kapeammalle tasolle. EU ei ole onnistunut suojelemaan alaikäisiä turvapaikanhakijatyttöjä ja -naisia seksuaaliselta hyväksikäytöltä. Seksismi ja vihapuhe johtavassa asemassa olevia naisia kohtaan on tutkitusti lisääntynyt.

Feminismi ja naisten rakenteelliseen syrjintään kyllästyminen on sukupolveni tärkein poliittinen liike ja ihmisoikeuskysymys.

Olisikin kiinnostavaa kuulla, miksi naisten asema ei yllä Junckerin tärkeysjärjestyksessä kellojen siirtelyn edelle tai edes sen tasolle. Voisikohan tämä johtua siitä, että Junckerin ja Suomen Kokoomuksen eurooppalaiset puoluekaverit kuten Unkarin pääministeri Victor Orban ovat olleet etunenässä mm. puuttuumassa tieteen autonomiaan ja kieltämässä lailla naistutkimuksen opettamista yliopistoissa?

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s